Propun atentiei un articol pe care l-am citit azi in ziar. Ca avertisment la ce poate sa se intample cu oricare din noi in cazul in care ne decidem sa mergem in regiunea transnistreana.
Pericol pentru moldovenii care tranzitează enclava separatistă
Belokoni păleşte cu copita
Vameşii transnistreni l-au învinuit pe un tânăr
din Chişinău de contrabandă cu cartuşe
La redacţia noastră a sosit, ieri, un tânăr care ne-a povestit cum grănicerii transnistreni l-au arestat cu scopul de a fabrica un subiect de contrabandă, dar şi de a estorca bani de la părinţii săi sub formă de gaj. Este de învăţătură acest exemplu, dar şi un argument pentru organismele internaţionale că dezmăţul ia amploare în regiunea separatistă, că acolo, în războiul ideologic, sunt folosite cele mai vitrege metode.
„Pe 18 septembrie 2007, călătoream pe ruta Odesa-Chişinău cu autobuzul „Mercedes” (numărul de înmatriculare 888, seria n-o ţin minte). În autobuz se aflau 16 persoane care veneau în Moldova. Aveam cu mine, în salonul autobuzului, o geantă neagră şi o cutie cu lucruri personale. Cutia a rămas lângă şofer.
În jurul orei 12.00, autobuzul a ajuns la postul ucrainean vamal Cuciurgan şi a fost supus unui control strict. S-au strâns paşapoartele. N-a urmat nicio pretenţie faţă de pasageri, inclusiv faţă de mine.
După control, autobuzul cu toţi pasagerii a trecut în postul vamal transnistrean. Am fost supuşi controlului şi de către organele autoproclamatei RMN. Un grănicer a intrat în autobuz şi a spus tuturor pasagerilor să iasă cu bagajele, pentru control în încăperea vămii. Am luat cu mine geanta şi cutia cu lucrurile mele personale. Între timp, o persoană a intrat în autobuz şi filma cu telefonul mobil cum toţi pasagerii strâng hainele şi lucrurile lor personale.
În încăperea vămii, toţi pasagerii au aşteptat mai mult de o oră, timp în care vameşii transnistreni, şase persoane - se vedea prin ferestrele sălii – tot intrau şi ieşeau din autobuz. Peste vreo oră, a început controlul personal al pasagerilor, în sala de control vamal. La nimeni nu s-a găsit nimic. Toţi pasagerii treceau prin aparatul cu raze roentgen, la fel şi bagajele, după care ni s-a spus să trecem în altă cameră, pentru un control şi mai riguros. După a doua sală, toţi pasagerii au fost trimişi în altă sală, iar pe mine m-au chemat într-un cabinet pentru convorbii cu cineva dintre şefii organelor vamale sau de grăniceri. Mi s-a spus că în partea din spate a autobuzului au găsit nişte cartuşe, chiar alături de locul unde şedeam eu. Nu am avut de a face cu aşa lucruri şi am afirmat categoric că acele cartuşe nu sunt ale mele. Mi-au zis încă o dată că ele au fost găsite în apropierea locului unde şedeam eu. Da, am stat în fundul autobuzului, dar nici idee n-am avut despre cartuşele pe care, cică, le-ar fi găsit ei. Mi-au pus mâinile în cătuşe şi trei zile m-au ţinut închis. Mi s-au luat amprentele digitale, dar asta n-a arătat nimic. Au început să mă preseze psihic, insistând să recunosc că acele cartuşe sunt ale mele, că aş fi contrabandist. Mi-am amintit că am dreptul la avocat şi la un sunet de telefon, dar la solicitare mi-au spus următoarele: „Ce, ai privit multe filme? Aici e o republică nerecunoscută, drepturi n-ai, o să şezi închis atâta cât eu o să vreau, până când vei recunoaşte că duceai cartuşe”. Categoric refuzam să mă învinuiesc de ceea ce nu am făcut. M-au închis într-o cameră cu alţi arestaţi şi mi-au spus să mă gândesc bine: dacă vreau să ies la libertate, trebuie să recunosc că făceam contrabandă cu cartuşe; dacă recunosc faptul de contrabandă, şi dacă părinţii vor gaja bani pentru mine, am să pot să mă întorc acasă. Mă întrebau unde lucrează părinţii, ce salariu au lunar ş.a.m.d.
În camera în care m-au închis s-au nimerit băieţi care mă sfătuiau şi m-au convins să iau vina asupra mea şi să spun că acele cartuşe erau ale mele, numai să-mi dea drumul. Ce să le spun? Unde şi în ce scop duceam cartuşele? Unde şi de câţi bani le-am cumpărat? Nici măcar nu ştiam cât costă un cartuş sau o cutie de cartuşe. Băieţii din cameră m-au sfătuit să-l întreb pe anchetator.
Pe 19 septembrie 2007, am negat învinuirea şi iarăşi au început să mă sperie, zicând că niciodată n-am să ies de acolo şi că o să-mi dea minimum 10 ani de puşcărie. Dar, dacă o să spun că acele cartuşe sunt ale mele şi dacă părinţii o să le lase gaj, atunci îmi vor schimba măsura de reprimare pe declaraţia de nepărăsire a localităţii şi voi primi o pedeapsă condiţională. Am refuzat să-mi asum vina care nu-mi aparţine. Mi-au spus că vor efectua expertiza. Ştiam că niciodată şi nicăieri nu am atins cartuşele şi am insistat să scoată la iveală adevărul. La Tiraspol a venit mama mea, care a încheiat un contract de ajutor juridic cu avocatul Veaceslav Brânzari. Anchetatorul Belokoni O. A. nu i-a permis o întrevedere cu mine. Mi-a spus că, dacă nu sunt vinovat, atunci nici avocat nu-mi trebuie. Belokoni a insistat, mi-a dictat şi eu, cuvânt în cuvânt, am scris cerere că refuz avocatul. Nici nu ştiam cum se scrie o asemenea cerere. Astfel, sub presiunea psihologică din partea organelor de drept ale republicii autoproclamate, singur m-am lipsit de apărarea drepturilor mele.
Pe 20 septembrie 2007, nimeni n-a venit să-mi aducă rezultatele expertizei. Mă simţeam distrus moral, deoarece îmi incriminau ceea ce niciodată n-am făcut, dar nici prin cap nu mi-a trecut să fac aşa ceva. În cameră mă sfătuiau insistent să iau vina asupra mea, numai să ies la libertate.
În dimineaţă lui 21 septembrie, iarăşi m-a chemat Belokoni. M-a dus într-o cameră liberă şi m-a întrebat: „Vreai să ieşi şi să pleci acasă?”. Am răspuns afirmativ. El mi-a spus să scriu, după dictarea lui, textul de recunoaştere a vinei cu scopul de a ieşi la libertate şi să plec din Transnistria. Astfel, am acceptat să iau vina asupra mea. El scria, eu semnam. Belokoni inventa situaţia, eu iscăleam. Ultimul lucru pe care mi l-a propus - să mă filmeze. Dar mai întâi mi-a explicat ce trebuie să spun. Am făcut chiar şi repetiţie. Mi-a dat o oră ca să învăţ pe de rost şi când am spus că sunt gata, m-au filmat, după care mi-au dat drumul. Anchetatorul m-a lăudat, spunându-mi că filmarea a fost bună şi că îmi dau drumul acasă fără nici un gaj. Documentele le-au semnat încă două persoane necunoscute. Ce fel de documente sunt şi de ce aveau nevoie de ele - nu ştiu.
Acum, am cerut apărare de la procurorul general al R. Moldova. Dar mai vreau ca, prin aceste mărturisiri despre arestarea mea nelegitimă, timp de trei zile, să informaţi şi să preîntâmpinaţi cititorii despre nelegiuirile funcţionarilor transnistreni, că, astăzi, deplasarea prin regiunea separatistă a devenit periculoasă”.
Stanislav Biriucov, or. Chişinău
Preluat de aici www.timpul.md JOI, 4 OCTOMBRIE 2007, NR.722